Har utseendet någon betydelse?

Skönheten ligger i betraktarens ögon sägs det. Ligger det någon sanning i det uttrycket? Kanske, men i vilket fall som helst så betyder utseendet en hel del, vad vi än tycker om det. Vissa verkar vara dömda att vara en av dem som får stå vid sidan och se på medan andra står i centrum och blir beundrade.

Själv har jag alltid känt att mitt utseende inte har räckt till. Har alltid varit den där snälla kompisen som inte varit “flickvänsmaterial”. Den som killarna gråter ut hos när tjejen lämnat dem och som alltid funnits till hands. Man kan i och för sig inte vara säker på om detta beror just på utseendet eller om det är något i min personlighet.

Det går alltid att bortförklara. Om en överviktig person inte får jobbet kan man ju alltid hävda att personen i fråga saknade social kompetens och att det absolut inte hade något att göra med utseendet. Trots detta visar många undersökningar att utseendet, som t ex längd och vikt, har stor betydelse för hur det går på en anställningsintervju.

På nätet har jag fått en chans, på gott och ont, att uppleva båda världarna. Jag har gått från att vara den där osynliga fula tjejen till att hamna i händelsernas centrum. Sen jag var tonåring har jag alltid hatat att vara med på bild och fotona som ändå finns har varit hemska. De få gånger jag visat upp någon av dessa bilder har jag fått samma reaktion från omgvningen på nätet som jag fått av personer jag träffat.

Men sen lärde jag mig att ta snygga självporträtt med smarta vinklar och bra ljus. Dessa bilder efterbehandlade jag sen i PhotoShop och vips hade jag bilder där jag såg ut som en fotomodell. Effekten var slående. Nu får jag så mycket uppmärksamhet att det blir jobbigt. Personer som aldrig tidigare brytt sig vill nu vara min vän. Någon vill skicka mig presenter från andra sidan jordklotet och komplimangerna “haglar” över mig. Jag är ju samma person som förut, varken trevligare eller mindre trevlig.

Visst är det roligt att känna sig snygg, men eftersom jag upplevt båda världarna, så har det inte så stor betydelse. Jag vet ju att jag bara blir uppmärksammad för mitt utseende. Detta utseende som jag egentligen “lånat”, med hjälp av min fotoskicklighet och min vana att hantera PhotoShop. Så vad betyder ett utseende egentligen? Man får inte fler vänner, bara mer uppmärksamhet. Och vad har det för betydelse egentligen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *