Porrigt HM

För nån vecka sen damp julreklamen ner från HM. När man öppnade katalogen så fanns ett stort mittuppslag där en ung kvinna låg utfläkt i en väldigt porrig pose. Kombinationen av blicken i ansiktet, posen och mittuppslaget med utvik så man fick en fyra gånger så stor bild som en vanlig katalogsida gjorde att det påminde om en porrbild. En snäll sådan, men dock en porrbild. Det är inte något man vill ha upp i ansiktet när man försöker handla julklappar. Dessutom fanns inte någon motsvarande bild på någon ung man. Budskapet var glasklart. Kvinnan är ett objekt. Männens underkläder förevisades sedesamt utan någon modell i utan bara utlagda.

Eftersom jag blev upprörd över den kvinnosyn som HM uppvisade kände jag att jag måste skriva till dem och klaga. Här är hela min mailkonversation:

Hej!

I dag fick jag en liten katalog från er med jultema. På mittuppslaget fanns en kvinna i underkläder i en riktigt porrig pose. När man öppnade flikarna fanns fler jättebilder med kvinnor i underkläder. Det fanns inga motsvarande bilder på män utan deras underkläder fanns säkert utplacerade utan modell.

Jag är medveten om att det ligger i tidens anda att presentera kvinnor på detta sätt, men placeringen i katalogen, storleken på bilden och poserna gjorde att er dessa bilder upprörde mig mer än jag brukar, och jag är säkert inte ensam om det.

När jag gick in på hemsidan möttes jag av samma porriga bild och när jag klickade på julklappstips till henne var det enbart underkläder som det tipsades om med samma bilder som i katalogen. Underklädesbilderna med män (som jag fick leta efter) hade machoposer och modellen hade för säkerhets skull armarna fulla av tatueringar för att han absolut inte skulle uppfattas som objekt.

Julklappstipsen för män innehåller bilder och en film av fullt påklädda män i eleganta kläder, solglasögon med självsäkra och sportiga poser.

Vad är det för bild ni vill ge av ert företag? Att kvinnor ska kläs av sina män? Att de ska bli extra
porriga till jul? Att män är macho och kvinnor är objekt?

Väldigt olämpligt.

Hälsningar

Gabriella

Hej, tack för ditt mail!
Vi uppskattar när våra kunder hör av sig till oss, på så sätt kan vi bli bättre.

Den pågående underklädeskampanjen är en av många kampanjer som H&M visar under året. Syftet med kampanjen är att visa vårt senaste utbud av underkläder. Vi syftar inte till att förmedla ett specifikt ideal, utan strävar efter att använda en mix av olika karaktärer, uttryck och kulturella bakgrunder. 

Med vår reklam vill vi inspirera och bjuda in våra kunder till H&M. Självklart vill vi göra kampanjer som våra kunder tycker om och vi beklagar om vi har upprört dig, det är naturligtvis inte vår avsikt.

Vi har ett stort ansvar, eftersom vi vet att vår reklam ses av många människor. Reklamen ska vara inbjudande, spännande och passa alla våra marknader. En bild ger också utrymme för olika tolkningar. Dessa tolkningar ligger alltid i betraktarens ögon. Vi ser ständigt över vår reklampolicy för att bli tydligare både internt och externt. Genom kundundersökningar på våra marknader vet vi att våra kampanjer är uppskattade.

Efter varje kampanj gör vi även utvärderingar inför kommande kampanjer och det är därför viktigt att vi kan ta del av dina synpunkter.

Har du ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på nytt.
Med vänlig hälsning
Lone

Det sista mailet i konversationen kom någon månad senare när jag överöstes med ny reklam. Ville inte ha någon mer spam från dem.

Med anledning av nedanstående (bifogade ovanstående två mail) vill jag att ni tar bort mig som kund. Jag vill inte ha något nyhetsbrev, någon katalog eller några mailutskick.

Jag vill inte vara kund hos ett klädföretag som använder sig av blinkningar till utvik och porr för att sälja underkläder. Andra klädföretag säljer underkläder och visar upp modellerna i ”sexiga” poser, men inga av de andra försöker sälja med porr. Få företag gör också så stor skillnad mellan hur de skildrar män och kvinnor som ni gör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *