Skara – tusenårsstaden

Som jag förvarnade är jag inte speciellt kreativ idag så jag får låna wikipedias ord för att illustrera denna vackra stad som jag ett tag fick förmånen att bo i.

”Skara är en av Sveriges äldsta städer och var viktig genom det vägmöte centralt i landskapet som staden kom att ligga vid. Staden låg också vid en gammal tingsplats (Götala) och fick dessutom ännu större betydelse som biskopssäte i Skara stift.”

”Flera viktiga möten hölls i Skara, exempelvis det stora svenska rådsmötet i juli 1326 och det svensk-dansk-norska rådsmötet i januari 1458. Svenska kungar vistades i staden tidvis, och söder om staden låg ett befäst slott, Gälakvist (Gällkvist).”

”Centrala Skara har kvar sitt medeltida oregelbundna gatunät. Där ligger det gamla torget, domkyrkan och rådhuset. Andra kulturhistoriskt intressanta byggnader är Gamla biblioteket från 1850-talet (nu finns även ett nybyggt bibliotekshus) och det gamla läroverket (se särskilt avsnitt nedan) från slutet av 1800-talet. Numera ligger även turistbyrån i Gamla biblioteket.”

”Namnet Skara, civitas Scarane (bestämd form plural) på 1070-talet, är som namnet uttalas idag egentligen en pluralform i genitiv (många ortnamn är pluralformer) och är besläktat med orden ”skära” och ”skåra”. Det syftar på en eller flera nedskärningar i terrängen mitt i Skara eller i dess närhet. Hur stort område namnet ursprungligen syftade på är ovisst. Det kan syfta på de små åarna Dofsan och Afsen genom staden.”

Inte den mytiska kung Skaréus som de tror i England dock.

Per Oscarsson var en känd skaraprofil i många år och sågs många gånger inne i Skara. Det var mycket tragiskt när han gick bort när hans hus brann härom året.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *